Cryptofalva

Minden ami kripto

Vermont a hatodik amerikai állam, amely vizsgálatot indít a Celsius ellen

Vermont a hatodik amerikai állam, amely vizsgálatot indít a Celsius ellen

Az állami pénzügyi felügyelet azt állította, hogy a Celsius megsértette az állami biztonsági törvényeket azzal, hogy magas kriptókamatlábú számlákat kínált az ügyfeleknek, és etikátlanul használta az ügyfelek pénzeszközeit illikvid termékekbe való befektetésre.

Vermont pénzügyi szabályozási minisztériuma (DFR) kedden figyelmeztetést adott ki a bajba jutott Celsius kriptokölcsönző cég ellen, emlékeztetve a felhasználókat, hogy a kriptokölcsönző cégnek nincs engedélye arra, hogy szolgáltatásait az államban nyújtsa.

A DFR azt állította, hogy a Celsius „mélyen fizetésképtelen”, és nem rendelkezik „eszközökkel és likviditással” ahhoz, hogy teljesítse az ügyfelekkel szembeni kötelezettségeit. Az állami szabályozó azzal vádolta a kriptohitelezőt, hogy rosszul kezelte az ügyfelek pénzeszközeit, mivel azokat kockázatos és nem likvid befektetésekbe irányította:

„A kriptopénz-befektetések szokásos kockázatain túlmenően a Celsius kamatszámlák tulajdonosai ki voltak téve annak a hitelkockázatnak is, hogy a Celsius nem lesz képes visszaadni a tokenjeiket a kifizetéskor”.

A pénzügyi felügyelet megjegyezte, hogy a Celsius által kínált magas kriptokamatú számla nem regisztrált értékpapírnak minősül, és a cégnek nincs pénzátutalási engedélye sem, hogy befektetési szolgáltatásokat nyújtson az államban.

A DFR úgy véli, hogy a Celsius mindenféle szabályozási felügyelet nélkül működött, és a lakossági ügyfeleket magas kockázatú befektetéseknek tette ki, ami súlyos veszteségeket okozott számukra. Ezeket az aggályokat szem előtt tartva az állami pénzügyi felügyelet csatlakozott a több államot érintő vizsgálathoz a bajba jutott kriptokölcsönző ellen:

„A minisztérium úgy véli, hogy a Celsius be nem jegyzett értékpapír-kínálást folytatott azzal, hogy kriptopénz kamatszámlákat kínált a lakossági befektetőknek. A Celsiusnak nincs pénzátutalási engedélye sem. A minisztérium csatlakozott a Celsius ellen a fenti aggályok miatt indított több államra kiterjedő vizsgálathoz.”

Vermont lett a hatodik amerikai állam, amely vizsgálatot indított a Celsisus kriptokamat-számlái ellen. Ahogy arról a Cointelegraph korábban beszámolt, Alabama, Kentucky, New Jersey, Texas és Washington is vizsgálatot indított a bajba jutott kriptokölcsönző ellen, miután az június 13-án szüneteltette az összes pénzfelvételt, swapot és számlák közötti átutalást, mindössze egy nappal azután, hogy a vezérigazgató, Alex Mashinsky azt állította, minden rendben van a céggel.

A Celsius az iparág egyik legfontosabb kriptohitelezőjévé vált a bikapiac idején, milliárdos nagyságrendben kezelve az ügyfelek pénzeszközeit, és magas kamatlábakat kínálva a számlatulajdonosoknak. Bár a szabályozók és az elemzők figyelmeztettek az ilyen magas hitelezési termékekkel kapcsolatos kockázatokra, a kriptokölcsönzők továbbra is bagatellizálták ezt, azt állítva, hogy ez a kapzsi bankárok trükkje.

A Financial Times nemrégiben megjelent jelentése kiemelte, hogy a Celsius agresszívan fogadásokat kötött az ügyfelek pénzével, kockázatos decentralizált pénzügyi (DeFi) hozamtermelő termékekbe helyezve azokat. A kriptohitelező megfelelőségi csapata már 2021 februárjában jelezte az aggályokat, ahol belső dokumentumokból kiderült, hogy az alkalmazottak kifejezett engedély megszerzése nélkül és mindenféle megfelelőségi ellenőrzés nélkül fektethettek be alapokba. Ez állítólag segített a cégnek a veszteségek elfedésében.

A Terra ökoszisztéma összeomlása által májusban elindított medvepiac megjelenésével azonban a hibák elkezdtek megmutatkozni. Több jelentés is kiemelte, hogy a piaci körülmények nem az egyetlen oka a Celsiushoz hasonló kriptohitelező cégek bukásának. Valójában a rossz irányítás és az etikátlan üzleti gyakorlat volt a részükről, ami idáig juttatta őket.

A Celsius jelenleg új jogi csapatokat vesz fel, és szerkezetátalakítási terveken dolgozik a csőd elkerülése érdekében. A cég az elmúlt hetekben több DeFi hitel visszafizetésén is dolgozott: július 11-én 20 millió USD Coin (USDC) összegű USD Coin-t (USDC) fizetett ki az Aave-nek, csütörtökön pedig a fennmaradó 41,2 millió dolláros tartozását fizette ki a Maker protokollnak, így több mint 500 millió dollárnyi Wrapped Bitcoin (wBTC) fedezetet szabadított fel.

Fordítva: https://cointelegraph.com/ oldalról
Eredeti cikk: https://cointelegraph.com/news/vermont-becomes-the-sixth-us-state-to-launch-investigation-against-celsius