Cryptofalva

Minden ami kripto

Ethereum

Ethereum

Mi az Ethereum (ETH)?


Az Ethereum egy decentralizált, nyílt forráskódú blokkláncrendszer, amely saját kriptopénzzel, az Etherrel rendelkezik. Az ETH platformként működik számos más kriptovaluta számára, valamint decentralizált okos szerződések végrehajtásához.

Az Ethereumot először Vitalik Buterin írta le egy 2013-as whitepaperben. Buterin más társalapítókkal együtt 2014 nyarán egy nyilvános online tömegértékesítés során biztosította a projekt finanszírozását. A projektcsapatnak 18,3 millió dollárnyi bitcoint sikerült összegyűjtenie, és az Ethereum ára az ICO (Initial Coin Offering) során 0,311 dollár volt, több mint 60 millió Ether eladásával. Az Ethereum mostani árfolyamát figyelembe véve ez éves szinten több mint 270%-os megtérülést (ROI) jelent, ami lényegében 2014 nyara óta minden évben majdnem megnégyszerezi a befektetését.

Az Ethereum Alapítvány 2015. július 30-án indította el hivatalosan a blokkláncot, a „Frontier” kódnevű prototípus alatt. Azóta több hálózatfrissítés is történt – „Konstantinápoly” 2019. február 28-án, „Isztambul” 2019. december 8-án, „Muir Glacier” 2020. január 2-án, „Berlin” 2021. április 14-én, és legutóbb 2021. augusztus 5-én a „London” hard fork.

Az Ethereum saját állítólagos célja, hogy a decentralizált alkalmazások globális platformjává váljon, lehetővé téve a felhasználók számára a világ minden tájáról, hogy olyan szoftvereket írjanak és futtassanak, amelyek ellenállnak a cenzúrának, a leállásoknak és a csalásnak.

Kik az Ethereum alapítói?
Az Ethereumnak összesen nyolc társalapítója van – ez szokatlanul nagy szám egy kriptoprojekt esetében. Először 2014. június 7-én találkoztak a svájci Zugban.

Az orosz-kanadai Vitalik Buterin talán a legismertebb a csapatból. Ő írta az Ethereumot először leíró eredeti fehér könyvet 2013-ban, és a mai napig dolgozik a platform fejlesztésén. Az ETH előtt Buterin társalapítója és írója volt a Bitcoin Magazine hírportálnak.
Gavin Wood brit programozó vitathatatlanul az ETH második legfontosabb társalapítója, mivel ő kódolta az Ethereum első technikai megvalósítását C++ programozási nyelven, ő javasolta az Ethereum natív programozási nyelvét, a Solidity-t, és ő volt az Ethereum Foundation első technológiai vezetője. Az Ethereum előtt Wood a Microsoft kutatója volt. Ezt követően a Web3 Alapítvány megalapításában vett részt.
Az Ethereum további társalapítói közé tartoznak: – Anthony Di Iorio, aki a projektet a fejlesztés korai szakaszában támogatta. – Charles Hoskinson, aki főszerepet játszott a svájci székhelyű Ethereum Alapítvány és annak jogi kereteinek létrehozásában. – Mihai Alisie, aki segítséget nyújtott az Ethereum Alapítvány létrehozásában. – Joseph Lubin, kanadai vállalkozó, aki Di Iorióhoz hasonlóan segített finanszírozni az Ethereumot annak kezdeti időszakában, később pedig megalapította az ETH-ra épülő startupok inkubátorát, a ConsenSys-t. – Amir Chetrit, aki részt vett az Ethereum társalapításában, de a fejlesztés korai szakaszában kilépett belőle.

Mi teszi egyedivé az Ethereumot?
Az Ethereum úttörő szerepet játszott a blokklánc okosszerződés platform koncepciójában. Az okos szerződések olyan számítógépes programok, amelyek automatikusan végrehajtják a több fél közötti megállapodás teljesítéséhez szükséges műveleteket az interneten. Úgy tervezték őket, hogy csökkentsék a szerződő felek közötti megbízható közvetítők szükségességét, így csökkentve a tranzakciós költségeket, miközben növelik a tranzakciók megbízhatóságát is.

Az Ethereum fő innovációja egy olyan platform megtervezése volt, amely lehetővé tette az okos szerződések végrehajtását a blokklánc segítségével, ami tovább erősíti az okosszerződés-technológia már meglévő előnyeit. Az Ethereum blokkláncát Gavin Wood társalapító szerint egyfajta „egy számítógép az egész bolygó számára” tervezték, amely elméletileg képes bármilyen programot robusztusabbá, cenzúrának ellenállóbbá és csalásra kevésbé hajlamossá tenni azáltal, hogy nyilvános csomópontok globálisan elosztott hálózatán futtatja.

Az okosszerződések mellett az Ethereum blokklánca az ERC-20 kompatibilitási szabványa révén más kriptovalutákat, úgynevezett „tokeneket” is képes befogadni. Valójában eddig ez volt az ETH platform leggyakoribb felhasználási módja: eddig több mint 280 000 ERC-20 kompatibilis tokent indítottak el. Ezek közül több mint 40 szerepel a piaci kapitalizáció szerinti top-100 kriptovaluta között, például az USDT, a LINK és a BNB. A Play2Earn játékok megjelenése óta jelentősen megnőtt az érdeklődés az ETH to PHP árfolyam iránt.