Cryptofalva

Minden ami kripto

Cardano (ADA)

Cardano (ADA)

Mi a Cardano (ADA)?

A Cardano egy proof-of-stake blokklánc platform, amely azt mondja, hogy célja, hogy lehetővé tegye a „változtatók, innovátorok és látnokok” számára, hogy pozitív globális változást hozzanak létre.

Ha többet szeretne megtudni erről a projektről, nézze meg a Cardano mélyreható bemutatását.

A nyílt forráskódú projekt célja továbbá, hogy „a hatalmat a számonkérhetetlen struktúrákból a perifériára szorult egyénekre ossza át” – ezzel segítve egy biztonságosabb, átláthatóbb és igazságosabb társadalom létrehozását.

A Cardanót még 2017-ben alapították, és a 16. századi olasz polihisztor Gerolamo Cardanóról nevezték el. A natív ADA token a 19. századi matematikusról, Ada Lovelace-ről kapta a nevét, akit széles körben a világ első számítógépes programozójának tartanak. Az ADA token célja, hogy a tulajdonosok részt vehessenek a hálózat működésében. Emiatt a kriptovaluta birtokosainak joguk van szavazni a szoftverrel kapcsolatban javasolt változtatásokról.

A rétegzett blokklánc mögött álló csapat szerint máris volt néhány meggyőző felhasználási esete a technológiájának, amelynek célja, hogy lehetővé tegye a decentralizált alkalmazások és okos szerződések moduláris fejlesztését.

2021 augusztusában Charles Hoskinson bejelentette az Alonzo hard fork elindítását, aminek hatására a Cardano árfolyama ugrásszerűen megnőtt, és a következő hónapban 116%-ot erősödött. 2021. szeptember 12-én hivatalosan is elindult a Cardano „Alonzo” hard fork, amely okosszerződés-funkciókat hozott a blokkláncba. Az indítást követő 24 órában több mint 100 okos szerződést telepítettek.

A Cardano-t mezőgazdasági vállalatok használják a friss termékek nyomon követésére a szántóföldtől a villáig, míg más, a platformra épülő termékek lehetővé teszik az oktatási bizonyítványok hamisításbiztos tárolását, a kiskereskedők pedig a hamisított áruk visszaszorítását.

Kik a Cardano alapítói?
A Cardano alapítója Charles Hoskinson, aki az Ethereum hálózat egyik társalapítója is volt. Ő a Cardano blokkláncát felépítő IOHK vállalat vezérigazgatója.

A CoinMarketCap Crypto Titans sorozatának adott interjújában Hoskinson elmondta, hogy még 2011-ben kezdett el foglalkozni a kriptovalutákkal – és belekóstolt a bányászatba és a kereskedésbe. Elmondta, hogy az iparágban való első szakmai szerepvállalása 2013-ban történt, amikor is létrehozott egy tanfolyamot a Bitcoinról, amelyet végül 80 000 hallgató vett fel.

Amellett, hogy technológiai vállalkozó, Hoskinson matematikus is. Technológiai cége 2020-ban 500 000 dollár értékű ADA-t adományozott a Wyomingi Egyetem blokklánc-kutató és -fejlesztő laboratóriumának.

Mi teszi egyedivé a Cardanót?
A Cardano az egyik legnagyobb blokklánc, amely sikeresen alkalmazza a proof-of-stake konszenzusmechanizmust, amely kevésbé energiaigényes, mint a Bitcoin által használt proof-of-work algoritmus. Bár a jóval nagyobb Ethereum is át fog állni PoS-re, ez az átállás csak fokozatosan fog megtörténni.

A projekt büszke arra, hogy minden kifejlesztett technológia egy szakértői véleményezett kutatási folyamaton megy keresztül, ami azt jelenti, hogy a merész ötleteket meg lehet kérdőjelezni, mielőtt validálják őket. A Cardano csapata szerint ez a tudományos szigor segít abban, hogy a blokklánc tartós és stabil legyen – növelve annak esélyét, hogy a potenciális buktatókat előre meg lehessen előzni.

A Cardano 2020-ban tartott egy Shelley-frissítést, amelynek célja, hogy blokkláncát „50-100-szor decentralizáltabbá” tegye, mint más nagy blokkláncok. Hoskinson akkor azt jósolta, hogy ez megnyitja majd az utat a hálózatán futó eszközök százai előtt.

Az Alonzo hard fork 2021 szeptemberében történő elindítása véget vet a Shelley-korszaknak, és a Goguen-fázist vezeti be. A felhasználók okosszerződéseket fejleszthetnek és telepíthetnek a Cardanón, lehetővé téve a natív decentralizált alkalmazások (DApps) építését a blokkláncra. A Cardano árfolyama 2021. szeptember 2-án, az indulás előtt átlépte a 3 dolláros határt, és 3,101 dolláros történelmi csúcsot ért el.