Cryptofalva

Minden ami kripto

A Victoriai rendőrség „nagyobb hatalmat” kap a bűnözőktől származó kriptopénzek lefoglalásához

A Victoriai rendőrség „nagyobb hatalmat” kap a bűnözőktől származó kriptopénzek lefoglalásához

Az új törvényjavaslat arra is kötelezi a kriptopénz-tőzsdéket, hogy átadják azokat az információkat, amelyek segíthetik a rendőrséget a bűnügyi nyomozásban.

Az ausztráliai victoriai rendőrség hamarosan új hatásköröket kap arra, hogy kriptopénzeket és digitális eszközöket foglaljon le a bűnözőktől, valamint arra kényszerítse a platformokat, hogy átadják a gyanúsítottakról szóló információkat.

Daniel Andrews victoriai miniszterelnök kedden kiadott közleménye szerint a Major Crime and Community Safety Legislation Amendment Bill 2022 (jelentős bűncselekményekre és közösségi biztonságra vonatkozó jogszabályok módosításáról szóló törvényjavaslat) keretében kedden új törvényeket terjesztettek a parlament elé, amelyek célja a szervezett bűnözés visszaszorítása az államban.

Az új törvényjavaslat várhatóan „nagyobb hatalmat” ad a hatóságoknak a digitális eszközök azonosítására és lefoglalására, válaszul a kriptovaluták szervezett bűnözés általi növekvő használatára.

A törvények fenntartása azt is megköveteli majd, hogy a kriptotőzsdék a bankokhoz hasonlóan információkat tegyenek közzé a bűnügyi nyomozások segítése érdekében:

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

„Képesek lesznek arra, hogy a kriptopénz platformokat arra kényszerítsék, hogy átadják a gyanúsítottakról szóló információkat, ahogyan jelenleg a bankoknak kell, és lefoglalják a digitális „pénztárcákat”.”

Emellett a rendőrségnek nagyobb jogkört biztosít a házkutatási parancsok végrehajtása során az elektronikus adatok megszerzésére, és a bűncselekmény áldozatainak kártalanítására könnyebben hozzáférhetővé teszi a bűnözők „elkobzott vagyonát”.

A Cointelegraphnak nyilatkozva Michael Bacina, a Piper Alderman digitális eszközökre szakosodott szakértője elmondta, hogy mivel a törvényjavaslat szövegét még nem hozták nyilvánosságra, az egyik kihívást a digitális eszközökre vonatkozó jogalkotás körül látja, amikor az állam- és szövetségi határokat is átlép:

„A digitális eszközökre vonatkozó jogalkotás egyik kihívása az, hogy az állami joghatóság gyakran megáll a határon, ezért a különböző államok és országok közötti következetes megközelítés biztosítása kiemelkedően fontos.”

Bacina azt is megjegyezte, hogy a rendőrségnek „megfelelő képzésre lesz szüksége a digitális pénztárcák lefoglalásának és magánkulcsainak biztosításának technológiájával kapcsolatban”. Kijelentette továbbá, hogy a bűnözők digitális eszközökkel folytatott tranzakciói „értékes eszközt jelentenek a rendőrség számára a bűnözés elleni küzdelemben, mivel a tranzakciók megváltoztathatatlan nyomot hagynak egy nyilvános főkönyvben, amelyet rendkívül nehéz utólag megváltoztatni”.

Anthony Carbines victoriai rendőr miniszter elismerte, hogy a bűnözők folyamatosan fejlesztik stratégiáikat, és megjegyezte, hogy „ugyanilyen gyorsan kell felhatalmaznunk a rendőrséget, hogy reagálni tudjon a bűncselekmények új módozataira”.

Az év elején a Chainalysis nevű népszerű kriptomegfigyelő eszköz becslése szerint 2022 elejétől legalább 10 milliárd dollár értékű kriptopénz van illegális tevékenységgel összefüggésbe hozható tárcacímeken.

Bacina ugyanakkor kijelentette, hogy az elemző cég jelentése szerint a kriptoeszközök ökoszisztémájában a legalacsonyabb arányban van jelen az illegális használat, „így a digitális eszközök illegális használatának további csökkentése csak nagyobb bizalmat kelthet a digitális eszközök és kriptopénzek ökoszisztémájában”.

Fordítva: https://cointelegraph.com/ oldalról
Eredeti cikk: https://cointelegraph.com/news/victorian-police-to-get-greater-power-to-seize-crypto-assets-from-criminals